maanantai 22. kesäkuuta 2015

Juhannusherkut

Sudenpentu J salutes the flag
Meidän juhannusviikonloppu vierähti chillisti mun lapsuudenkodissani Kauhajoella. Alunperin ajatus oli lähteä J:n perheen sukumökille Jäppilään, mutta pahasti sateinen sääennuste sai meidät perääntymään kohti Etelä-Pohjanmaata ja lämmintä lasitettua terassia. Emme kuitenkaan lähteneet muun Suomen kanssa tien päälle torstaina vaan pyhitimme juhannusaattoa edeltävän illan viinille ja hartaalle ruuanlaitolle. Testikeittiössä pyöriteltiin mm. Vietnamilaisia tuorekevätrullia ja valmistettiin jauhelihafajita lehtisalaattitortilloilla.

Juhannusliikenteeseen starttasimme vasta perjantai-iltapäivän puolella. Perillä meitä odotti sauna, ulkoporeallas ja pullo Rieslingiä. Onneksi olimme äitin kanssa ehtineet vielä kyhäillä menut juhlapäivien varalle, vaikka J:n ja mun suunnitelmat varmistuivatkin aika viime tipassa. Perjantai-aattoillan vietimme nelistään vanhempieni kanssa, mutta lauantaiksi saimme myös sisareni perheineen pöydän ääreen. Ja huh, miten hyvin me taas syötiin! :D

Kolmen ruokalajin aatto-menu piti sisällään hieman erilaisen Skagenin, grillattua naudan sisäfiletä ja modernin Pommes Annan sekä älyttömän hyvän ja helpon Chasing dreams with Papyli -blogista bongaamani jälkiruoan.
Skagensalaatti (4 annosta)

1 dl ranskankermaa
1 rkl majoneesia
1 tl Dijon-sinappia
1 rkl tillisilppua
1 rkl ruohosipulisilppua
100 g jokiravunpyrstöjä
100 g kylmäsavulohta
suolaa ja pippuria
1 avokado

Sekoita kulhossa ranskankerma, majoneesi, sinappi ja yrtit. Lisää mukaan valuteut ravunpyrstöt ja hienonnettu kylmäsavulohi. Mausta suolalla ja pippurilla. Pilko kuorittu avokado ja kääntele palat seokseen. Annostele laseihin. Tarjoile paahdetun maalaiskauraleivän kanssa.
Kesän ehdoton hitti on tämä jälkiruokamalja. Käytin talvikaudella maustamattoman maitorahkan sijaan Valion Tiramisu-rahkaa ja sain sillä täyteläistä twistiä perusohjeeseen. Kesällä tuoreet marjat saavat kuitenkin näytellä pääosaa ja puolitin aiemmin käyttämäni sokerin määrän. Oikea päätös. Keksit, suklaakastike ja kesän ensimmäiset mansikat antoivat helpolle ja nopealle jälkiruoalle juuri sen verran makeutta, kuin tarvitsikin.

Jälkiruokamalja mansikoista (4-6 annosta)

1 dl kuohukermaa
200 g maitorahkaa
200 g mascarponea
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
2 dl tuoreita marjoja
100 g kaurakeksejä
0,5 dl suklaakastiketta

Vispaa kerma kuohkeaksi. Sekoita joukkoon maitorahka, mascarpone ja sokerit. Kokoa tarjoilulaseihin kerroksittain oman maun mukaan seosta, marjoja, suklaakastiketta ja murennettuja keksejä.
---
Lauantai-iltana pöytä notkui ribseistä, bataattiranskalaisista, pekoniin käärityistä parsoista, Tzatzikista ja rapeasta coleslaw'sta. Lisäksi siskon lapset tykkäävät syödä "leipäsiä" = kaksi tortillalättyä voidellaan esim. ruoho- tai valkosipulituorejuustolla ja viipaloidaan väliin omaa suosikkijuustoa (cheddar, Gouda, Aura..) Folioidaan ja grillataan miedosti niin, että juusto hieman sulaa ja tortillat saavat reunoihin paistopintaa.

Soosimies J kehitti ribseille oman seoksen, jonka pohjana käytti Santa Marian huippua American BBQ Saucea ja höysti orginaalia kastiketta mm. Lousiana barbecue saucella. Uunitimme suolalla ja pippurilla pintamaustettuja ribsejä ensin noin kolmen tunnin ajan, minkä jälkeen niitä valeltiin grillissä viitisentoista minuuttia. Kaveriksi sopivan kaalisalaatin ohjeen äiti on bongannut Ola Lauritzonin kirjasta. Itse en pidä liian vetäytyneestä kaalisalaatista, joka on päässyt jo jääkaapissa vetistymään. Lauritzonin ohjeella raaka-aineet jäävät mukavan rapsakoiksi ja mun mielestä punasipuli on porkkanaa paljon parempi kumppani kaalille!

Coleslaw (4 annosta)

7 dl ohueksi suikaloitua valkokaalia
1 punasipuli
1/2 dl majoneesia
2-3 tl ranskalaista sinappa
1 dl ranskankermaa
suolaa ja rouhittua mustapippuria

Suikaloi valkokaali ohueksi. Leikkaa punasipuli puolirenkaiksi. Kumoa kaali ja sipuli isoon kulhoon. Sekoita mukaan majoneesi, sinappi ja ranskankerma sekä mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti.
Grilliähkyn päälle me nautittiin vielä mun Maku-lehden ohjeella leipomani raparperipiirakka. Reseptin mukaan valmistettu herkku ei kaipaa kaverikseen mitään muuta kuin kahvia (tai kuplivaa), sillä piimäpohja ja kermaviili-maitorahkatäyte saavat raparperipalat unohtamaan kitkeryytensä ja maistumaan todella mehukkailta. Omnomnom!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti